Заклик-звернення до абітурієнтів 2021 року

«Блаженство тіла – у здоров’ї,

Блаженство розуму – знання,

Та достеменно знаю Я

Душі блаженство – у Любові».

Так, кожна мама й тато знають: що ніщо так не тішить, як здорова дитина і ніщо так не засмучує, як її недуга. Добре відомо, що «Рух – це життя». Ще в утробі матері майбутня дитина започатковує свої рухи, які забезпечують їй ріст і розвиток. Але найбільший вплив на формування здорової дитини мають найрізноманітніші фізичні і спортивні вправи, рухливі ігри після її народження.

Ще донедавна патронажні медичні сестри вчили молодих мам туго пеленати новонароджених дітей, що залишало їх можливості  виконувати хоч і примітивні, але вкрай необхідні рухи для їх росту і розвитку. Негативний вплив дефіциту рухів на розвиток організму, а відтак і здоров’я добре доведений експериментальними дослідженнями багатьох вчених, в тому числі завідувача кафедри проф. Богдана Мицкана та його учнів серед яких доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор Ігор Випасняк.

Підготовку вчителя фізичної культури у Прикарпатському університеті розпочато з 1997 року, коли було створено кафедру теорії та методики фізичної культури і спорту. Пройшло 23 роки. Сьогодні випускники закладів середньої освіти, коледжів, і бажаючі здобути другу вищу освіту мають можливість навчатися як за освітніми програмами бакалавра, так і магістра, а спраглі до науки – доктора філософії. Водночас зазначені освітні програми дають можливість набути професійних компетентностей з організації туристичної діяльності серед різних груп населення, але найперше серед шкільної молоді.

Важливим є те, що ми – майбутні вчителі фізичної культури, маємо можливість удосконалювати себе фізично, розвивати свою спортивну майстерність, і  це забезпечує нам ціла низка спортивних дисциплін (спортивні і рухливі ігри, легка атлетика, гімнастика, плавання, лижний спорт, спортивні єдиноборства, атлетична гімнастика), отримати широкі знання про організм людини і його функції під час вивчення анатомії, фізіології, біохімії, гігієни, біомеханіки), набути професійних компетентностей з методики навчання дітей найрізноманітнішим фізичним і спортивним вправам, використання різних видів туризму (водного, велосипедного, пішого, гірського) для організації активного дозвілля як дітей, так і дорослого населення.

Університетська освіта – це багатогранний процес, який має на меті формування сучасного світобачення і тому кафедра тісно співпрацює з багатьма іншими кафедрами як факультету (кафедра спортивних дисциплін, фізичної терапії та ерготерапії), так і університету (історії, філософії, психології, політології, іноземних мов, педагогіки, української мови, інформаційних технологій).

Усім відомий вислів – кадри вирішують все. Я, і мої колеги не помилилися у виборі кафедри і викладачів, які для нас є високоосвіченими професіоналами, наставниками, моральними авторитетами. Серед них 3 доктори наук, професори – біологічних, медичних, фізичного виховання і спорту і 15 кандидатів наук, доцентів). Завдяки їм ми маємо можливість розвивати уміння здійснювати наукові дослідження без яких сучасний вчитель фізичної культури не в змозі вирішувати оздоровчі завдання на уроках фізичної культури.

Ми маємо можливість користуватися чудовою науковою бібліотекою в якій біля одного мільйона примірників, всіма необхідними спортивними спорудами та інвентарем, спортивно-оздоровчою базою «Смерічка», науковим обладнанням, публікувати результати своїх досліджень в науковому журналі «Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура», брати участь в олімпіадах, конкурсах наукових робіт, наукових конференціях, в тому числі й поза межами України.  Університет в цілому, факультет фізичного виховання і спорту зокрема, мають всі необхідні можливості для здійснення високоякісного навчання як в оф-лайн, так і он-лайн режимах.

Університет – це перш за все його студенти. Нас понад 10 тисяч, які обрали для себе ту чи іншу освітню програму. Але що може бути кращим, як дарувати дітям радість руху, володінням своїм тілом, насолоду від свого здоров’я, енергії буття. Все це до снаги вчителю фізичної культури.

І насамкінець: де студенти, там Любов, а відтак і кохання.

Шановні випускники шкіл, коледжів долучайтеся до навчання в Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника і хто має природній дар обирайте фах «Вчитель фізичної культури», що дасть можливість досягнути Вам блаженства тіла, розуму і любові.

До зустрічі в Прикарпатському університеті.