Зустрічі з гостьовими лекторами та професіоналами-практиками

01.12.2021 р. у рамках підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури Інститутом післядипломної освіти та довузівської підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на базі спортивного комплексу «Олімп», 1 грудня був проведений семінар-практикум «Методика викладання дзюдо в закладах середньої освіти». Його проводили викладачі кафедри теорії та методики фізичної культури доценти Сергій Курилюк та Світлана Мальона. Використовуючи таку можливість, до заходу були залучені також магістри (денної та заочної форми) в рамках предмету “Інноваційні технології навчання фізичної культури в освітніх закладах”. Адже, дзюдо є одним з нововведених модулів в програму НУШ. Студенти мали можливість також зустрітися з вчителями ФК (стейкхолдерами) попрактикувати з ними та отримати відповіді на професійні питання. Захід і програма розроблена для підняття рівня професійної майстерності вчителів фізичної культури, магістрів спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) з врахуванням вимог Нової української школи, впровадження та популяризації дзюдо серед підростаючого покоління, розвитку культури та здорового способу життя.

 

 

04.09.2021 р. у рамках реалізації освітньої програми 014 Середня освіта (Фізична культура), відбулась настанова конференція з виробничої педагогічної практики! В заході прийняли участь представники стейкхолдерів-вчителі фізичної культури баз практики: Яків Павленко, Роман Бекер, Володимир Іванов, Андрій Кохман (більшість з вище зазначених педагогів є випускниками факультету) , викладачі кафедри ТМФК, студенти 4 курсу та магістри денної та заочної форми навчання! Обговорили питання щодо організації та проведення практики, особливості уроків фізичної культури в  умовах НУШ, запровадження нових модулів в програму фізичної культури (на прикладі Флорболу) та важливості здобуття ОР магістр для кар’єрного розвитку й росту в педагогічній діяльності! Завтра розпочинаємо нашу практичну роботу в закладах середньої освіти.

 

 

23.05.2022 р. відбувся захист виробничої педагогічної практики студентів-магістрів 1курсу освітньої програми 014 Середня освіта (Фізична культура), котрі чотири тижні формували практичні знання, вміння і навички в закладах фахової передвищої освіти (коледжах). Факультетський керівник (доц. Інна Ткачівська), методисти-керівники кафедри теорії та методики фізичної культури (доценти Ганна Презлята та Ірина Іванишин) та стейкхолдери (викладачі фізичної культури) заслухали звіти студентів-практикантів, переглянули, обговорили й затвердили презентаційні фото- та відеоматеріали. Дякуємо усім учасникам за плідну співпрацю і продовжуємо підвищувати рівень професійної майстерності майбутніх педагогів з фізичної культури.

 

 

5–6.10.2021 р. за ініціативи Національного олімпійського комітету України у Надвірнянському лісгоспі у рамках проєкту «Олімпійці Прикарпатті за чисте довкілля» відбулася акція із висадки молодого лісу, до якої долучилися студенти спеціальності 014 Cередня освіта (Фізична культура), група СОФК-41, СОФК-21ск, магістри факультету фізичного виховання і спорту та стейкхолдери (вчителі фізичної культури ЗСО). Під час висадки використовували п’ять видів лісових порід, кольори яких символізують п’ять олімпійських кілець. Біла ялиця – символ блакитного кольору, модрина – жовтого, дугласія – зеленого, а чорний горіх й червоний дуб, відповідно – чорного та червоного кольорів.

 

8-10 жовтня 2021 р. у рамках предмету теорія та методика туризму і спортивного орієнтування, доцентом Луцьким Василем було проведено виїзні практичні заняття з групою СОФК-41 у с.Саджава. Студенти брали участь у суддівстві обласних змагань з техніки пішохідного туризму «Срібний карабін» серед гуртківців освіти і мали можливість поза конкурсом пройти дистанцію змагань та здобути практичні навики.

 

 

21.10.2021 року студенти спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) разом із професорсько-викладацьким складом кафедри теорії та методики фізичної культури, здійснили сходження на гору Ігровець. Декан факультету Ярослав Яців разом із очільником кафедри теорії та методики фізичної культури Богдан Лісовський підтримали ідею та долучилися до походу. Довгоочікуваний підйом розпочали від самого ранку під керівництвом досвідчених інструкторів (стейкхолдерів).Після безпечного сходження з гори, усіх учасників чекав смачний обід, приготовлений викладачами. Мальовничі краєвиди, густі ліси, позитивні емоції, нові знайомства залишили у пам’яті студентів та викладачів незабутні враження.

 

02.12.2021 р. у рамках підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури Інститутом післядипломної освіти та довузівської підготовки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника на базі спортивного комплексу «Олімп» був проведений семінар-практикум «Методика викладання дзюдо в закладах середньої освіти». Його проводили викладачі кафедри теорії та методики фізичної культури доцент Sergiy Kuryliuk та доцент Світлана Мальона. Використовуючи таку можливість, до заходу були залучені також магістри (денної та заочної форми) в рамках предмету “Інноваційні технології навчання фізичної культури в освітніх закладах”. Адже, дзюдо є одним з нововведених модулів в програму НУШ. Студенти мали можливість також зустрітися з вчителями ФК (стейкхолдерами) попрактикувати з ними та отримати відповіді на професійні питання. Цей захід та програма розроблена для підняття рівня професійної майстерності вчителів фізичної культури, магістрів спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) з врахуванням вимог Нової української школи, впровадження та популяризації дзюдо серед підростаючого покоління, розвитку культури та здорового способу життя.

 

 

23.06.2021 р. викладачами кафедри теорії та методики фізичної культури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з представниками федерації дзюдо Івано-Франківська, зокрема виконавчим директором федерації Сергієм Курилюком, проведено майстер клас та презентовано методику викладання дзюдо в закладах середньої освіти в межах роботи Всеукраїнської спортивно-оздоровчої літньої школи з міжнародною участю «Карпати-2021», що проходить в с. Верхній Ясенів Верховинського району Івано-Франківської області (17-25.07.21).

 

 

19.05.2022 р. на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася ІІІ Регіональна науково-практична конференція «Фізична культура в школі: стан та перспективи розвитку», в якій взяло участь близько 120 учасників: науковців, викладачів та вчителів фізичної культури, більшість з яких – випускники факультету.Розпочали роботу конференції хвилиною мовчання в пам’ять про загиблих захисників України, котрі віддали своє життя у боротьбі з російським агресором.Із вітальними словами виступив ректор університету, професор Ігор Цепенда, акцентуючи увагу при цьому на доцільності проведення такого івенту, декан факультету фізичного виховання і спорту Ярослав Яців, та завідувач кафедри теорії та методики фізичної культури Богдан Лісовський, котрий був модератором наукового форуму.Робота конференції відбувалася в межах пленарного та секційного засідань. Із пленарними доповідями виступили відомі науковці: Коломоєць Галина – начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Заслужений працівник освіти України, кандидат педагогічних наук, старший дослідник. Andrii Boliak – заступник голови комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент. Наталя Сороколіт – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент кафедри теорії та методики фізичної культури Львівського державного університету фізичної культури ім. Івана Боберського, Заслужений учитель України. Які презентували сучасні тенденції щодо фізичної культури в умовах Нової української школи.Із доповідями під час секційних засідань виступили студенти, вчителі фізичної культури, аспіранти та колеги-викладачі із Прикарпатського національного університету ім., В.Стефаника, Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, Львівського державного університету фізичної культури ім. І. Боберського, Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, Херсонського державного університету, Коломийського педагогічного фахового коледжу Івано-Франківської обласної ради. Слава Україні.

 

ВИПУСКНИКИ-СТЕЙКХОЛДЕРИ

17.02.2022 р. відповідно до виконання освітніх програм, кафедра теорії і методики фізичної культури залучає до аудиторних занять професіоналів-практиків та випускників факультету. Дарина Рудницька – випускниця ОП 014 Середня освіта (Фізична культура) (бакалавр), КМС зі спортивної гімнастики, тренер-викладач Івано-Франківської дитячо-юнацької школи олімпійського резерву зі спортивної гімнастики, тренер з пілатесу та стретчингу оздоровчого центру Аюрведа!

Магістри спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) у рамках предмету “Інноваційні технології навчання фізичної культури в освітніх закладах” та теми “Інноваційні види рухової активності у гуртковій роботі”, а також студенти 024 Хореографія з предмету «Гімнастика й акробатика в хореографії», «Розвиток гнучкості в хореографії з використанням методики стретчинг».

 

23.02.2022 р. на практичному занятті випускниця факультету, магістр спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура), майстер спорту з пауерліфтингу, вчитель фізичної культури Прикарпатського військово-спортивного ліцею Ганна Фірка провела практичні заняття зі студентами в рамках предмету “Інноваційні технології навчання фізичної культури в освітніх закладах” та теми “Інноваційні види рухової активності у гуртковій роботі”. Викладач – доцент Ковальчук Лідія Валеріївна! Спасибі колегам за співпрацю!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

04.05.2022 р. разом з випускником факультету, а тепер вчителем ФК (стейкхолдером) – Владом Молчаном, студенткою факультету, а одночасно вчителем ФК (Шах Наталею) та доцентами кафедри Лідією Ковальчук, Іриною Іванишин було організовано та проведено онлайн-зустріч з учнями 10-11-х класів Великотур’янського ліцею Долинської міської ради, де презентували важливість та актуальність спеціальності 014 Середня освіта (Фізична культура) та обговорили залучення нових модулів у програму фізичної культури відповідно до НУШ, визначити інтереси учнів до різних видів рухової активності.